montaż podwaliny na fundamencie

Techniczne aspekty budowy domów szkieletowych
darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

montaż podwaliny na fundamencie

Postautor: darek111 » ndz 10 paź, 2010

Witam. Mam taka prośbę czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zamontować podwalinę na fundamencie tzn chodzi mi oto czy ona musi trochę wystawać poza obrys fundamentu czy powinna być równa z fundamentem.
I drugie pytanie jak obłożę szkielet płytą OSB to płyta ma zachodzić na fundament czy powinna być równa z podwaliną . Proszę o podpowiedż.


Wojciech Nitka
Posty: 3654
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: Wojciech Nitka » ndz 10 paź, 2010

Podwalina powinna licować ze ścianą fundamentową. W niektórych przypadkach może wychodzić poza lico fundamentu, jednak nie więcej niż 1/3 szerokości podwaliny.
Odnośnie drugiego pytania - płyta poszycia powinna zakrywać podwalinę, co nie znaczy że nie powinna schodzić poniżej podwaliny. Jedno jest jest ważne - nie powinna stykać się bezpośrednio z betonem, tzn, z fundamentem.
Masz dalsze pytania - pytaj.

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 11 paź, 2010

Witam. Bardzo dziękuje za odpowiedź. Ale mam jeszcze takie dwa pytania. Jak się montuje słupek ściany do podwaliny/ czy można go łączyć za pomocą metalowych kątowników/? i drugie pytanie - czy zamiast płyty OSB 3 można wykorzystać jakieś inne płyty które nie są gorsze ale może tańsze ? Nasunęło też mi się trzecie pytanie a mianowicie czy płytę która jest przybita do podwaliny należy jakoś zabezpieczyć np folją/ zamierzam ją obić styropianem, ale od dołu będzie niezabezpieczona tzn na jej grubości.

Wojciech Nitka
Posty: 3654
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: Wojciech Nitka » wt 12 paź, 2010

Na pierwsze pytanie odpowiedź znajdziesz tutaj - http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe ... dzie&id=13 Można łączyć za pomocą metalowych kątowników - tylko po co jak wystarczą odpowiednie gwoździe.
Zamiast OSB/3 możesz dać płytę MFP, która nie dość że ma lepsze parametry (większą wytrzymałość, mniejszą nasiąkliwość i pęcznienie) to jeszcze jest tańsza o ok. 15%.
Płytę poszycia możesz od dołu zabezpieczyć folią wiatroizolacyjną, którą będziesz zakładał na poszyciu ściany.

Marcin L
Posty: 1359
Rejestracja: sob 26 mar, 2005
Lokalizacja: z Polski

Postautor: Marcin L » wt 12 paź, 2010

podwalina :mrgreen:
Załączniki
PA210037.JPG
podwalina impregnowana mocowana z pomoca zatopionych w betonie pretow gwintowanych

Marcin L
Posty: 1359
Rejestracja: sob 26 mar, 2005
Lokalizacja: z Polski

Postautor: Marcin L » wt 12 paź, 2010

fotka nigdy nie zaszkodzi przy mawianiu tematu :idea:
Załączniki
PA210036.JPG
podwalina przy zastosowaniu platformy drewnianej jako podlogi

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » wt 12 paź, 2010

Bardzo dziękuje za odpowiedzi i za zdjęcia, szkoda że Kolega nie zrobił zdjęcia tego rogu fundamentu od strony zewnętrznej , ale wnioskuje że podwalina wystaje na zewnątrz o 1/3 szerokości - czy tak ?

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 18 paź, 2010

Witam. Mam jeszcze takie pytanie? mam przykręcona podwalinę i zamontowany szkielet . Ale chcę teraz zrobić tzw ślepą podłągę to jak mam zamontować belki na które przybije płytę 22mm ? Chdzi mi głównie co ile cm i jak je zamontować do podwaliny bo myśle że teraz ściana mi się skrOci na wysokość jak podniosę podłogę o 20 cm.

RomanPOZNAŃ
Posty: 13
Rejestracja: sob 07 lis, 2009

Postautor: RomanPOZNAŃ » pn 18 paź, 2010

Zachęcam do zapoznania się z wymaganiami techniczno-montażowymi pod tym linkiem: http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe.php
Masz tam wszystko opisane krok po kroku na każdym etapie budowy domu szkieletowego. Szkielet ściany stoi na belkach podłogi.

Obrazek

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 18 paź, 2010

Witam. Tak zgadza się że powinienem rozpocząć od konstrukcji podłogi , ale u mnie już szkielet stoi na podwalinie a chciałem zmontować podłogę ślepą i co teraz?

Jan Jablonski
Posty: 321
Rejestracja: czw 28 sty, 2010
Kontaktowanie:

Postautor: Jan Jablonski » pn 18 paź, 2010

Jesli moge zapytac - dlaczego chcesz robic te podloge slepa????????

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 18 paź, 2010

Porostu tak mi doradził mój znajomy, który taką ma i jest bardzo zadowolony. A ponadto wychodzi to taniej i szybciej ... i dlatego się takim rozwiązaniem zasugerowałem. A tak na marginesie to poruszam temat w imieniu mojego kolegi bo ja noszę się z zamiarem też budowy takiego domku /czekam na plan/, który zleciłem do wykonania.

Jan Jablonski
Posty: 321
Rejestracja: czw 28 sty, 2010
Kontaktowanie:

Postautor: Jan Jablonski » pn 18 paź, 2010

Mam jeszcze jedno pytanie.Ta slepa podloga to znaczy jej wysokosc jest uwzgledniona w wysokosci budynku (do stropu)?

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 18 paź, 2010

Według mojej wiedzy to nie. Myśle że trzeba by na górze podnieść o grubość podłogi. Ale to mój pogląd. A tak wogóle to bardzo dziękuje za okazanie pomocy.

Jan Jablonski
Posty: 321
Rejestracja: czw 28 sty, 2010
Kontaktowanie:

Postautor: Jan Jablonski » pn 18 paź, 2010

I jeszcze jedno na czym lezy ta podwalina? jest to tylko fundameny czy plyta?

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pn 18 paź, 2010

Fundament z bloczków betonowych .

benq
Posty: 4
Rejestracja: pt 23 lip, 2010

Postautor: benq » pn 18 paź, 2010

Witam! Mam też taki problem przy remoncie starego domu szkieletowego. Mianowicie ściany zewnętrzne wykonane są z segmentów o wysokości 225 cm. Wymieniam podwalinę i nie wiem czy mogę dać wyższą, stara miała 6 cm wysokości. Czy lepiej podnieść górą, tam gdzie leżą belki stropowe. Generalnie chciałem uzyskać wysokość wewnątrz 255 - 260 cm. Jak mogę to rozwiązać, aby było dobrze?

Jan Jablonski
Posty: 321
Rejestracja: czw 28 sty, 2010
Kontaktowanie:

Postautor: Jan Jablonski » pn 18 paź, 2010

Darek11 jaki jest roztaw miedzy fundamentami? Mam tego typu rozwiazanie ale potrzebuje wiecej danych na temat roztawu fundamentu .Przyslij mi na priw lum maila to ci odesle rysunek jak to mozna zrobic.
benq,
podwalina wyzsza nic ci tu nie pomoze .daj standart czyli 38 mm a co do uzyskania wysokosci to mozesz podniesc gora lub obnizyc podloge wykonujac stopien wewnatrz wszystko zalezy od tego jak byl wykonany fundament.mozesz tez podniesc na belkach zewnetrznych caly strop . Aby ci to wytlumaczyc trzeba by pogadac podaj na priw namiary skypa lub tel stacjonarnego to sie skontaktuje.

Piotr tomrer
Posty: 192
Rejestracja: sob 15 wrz, 2007
Lokalizacja: Notteroy-Norwegia

Postautor: Piotr tomrer » wt 19 paź, 2010

Ślepa podloga jest dopuszczalna ale nie zalecana, wieoletnia praktyka wykazuje, że po kilku latach eksploatacji pojawiają się problemy. Z własnej pratyki też to wiem bo mam taką podłogę i są miejsca, gdzie zaczyna skrzypieć i lekko się ugina. W mój następny dom stanie na płycie bo jest to najlepsze rozswiązanie.

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » wt 19 paź, 2010

Być może tak, ale płyta jest dużo droższa od fundamentów. Ja zrobiłem fundament za 3.000 zł. a plyte obliczyli mi na min. 8.000 zł. Rachunek prosty.

Jan Jablonski
Posty: 321
Rejestracja: czw 28 sty, 2010
Kontaktowanie:

Postautor: Jan Jablonski » wt 19 paź, 2010

Masz racje oszczedziles teraz a co za kilka lat??? Co bedziesz mowil jak beda ci pekac spoiny plyt ???? Wykonawca zle zrobil?? Kiedy bedzie ci trzeszczala podloga na pietrze?? to tez wina wykonawcy??? bo na pewno nie powiesz ze przyczyna moze byc osiadanie budynku ??? Przeciez fundamenty sa zrobione dobrze NO I JAKA OSZCZEDNOSC. Jak tak dalej bedziesz szukal oszczednosci to moze i na jaka bryke wystarczy

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » wt 19 paź, 2010

,

Espace
Posty: 72
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Espace » śr 20 paź, 2010

Nie lepiej wypełnić przestrzeń między ścianami z bloczka fundamentowego piachem i na to folia, styropian i płyta grubości 10 cm zbrojona siatką lub drutem 6 mm. Na pewno nie będą to koszty 5.000 zł. - tym bardziej, że musisz uwzględnić jeszcze koszty drewna na wykonanie podłogi nad pustką. A są to też nie małe koszty. Z mojego rozeznania, oczywiście czytając i obserwując inne budowy, widzę, że jest to najpopularniejsze rozwiązanie, a co za tym idzie to chyba i ekonomiczne i trwałe.
Ja w tym roku już zacząłem budowę garażu z pomieszczeniem gospodarczym i wolno stojącego domu szkieletowego, parterowego i będę wykonywał w ten sposób.
Pozdrawiam
Roman

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » śr 20 paź, 2010

Wtedy by mi wyszło coś w podobie płyty fundamentowej . A jaki gruby styropian by trzeba bayło zastosować? No i myślę że bez belek też się nie obedzie.

Espace
Posty: 72
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Espace » śr 20 paź, 2010

W takim przypadku nie potrzebne są belki. Wylaną płytę traktujesz jako szlichtę w pomieszczeniu i na niej możesz układać np. panele lub coś podobnego. W jednym z postów wcześniej pokazałem jak będzie wyglądało u mnie.

Obrazek

Standardowa grubość styropianu to 10 cm. Styropian przeznaczony do tego celu musi być o większej gęstości czyli większej wytrzymałości na ściskanie.
Pozdrawiam

Roman

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » śr 20 paź, 2010

Aczy podłogą bedzie wystarczająco ciepła jeśli panele położe na cemencie?

Kubaty
Posty: 191
Rejestracja: ndz 22 sie, 2004
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Kubaty » śr 20 paź, 2010

darek111 pisze:Być może tak, ale płyta jest dużo droższa od fundamentów. Ja zrobiłem fundament za 3.000 zł. a plyte obliczyli mi na min. 8.000 zł. Rachunek prosty.

A ile Cię będą kosztować poprawki, dojście do poprawnego rozwiązania budowy?
Nie obraź się, ale zacząłeś budować bez jakiegokolwiek przygotowania. Skutki masz jakie masz. Nie buduje się się na czuja, czy też od d... strony. Nie stać Cię na książkę p. Wojciecha, a budujesz dom? Myślę że nie miałbyś tego typu problemów.
Dziś kombinuj jak zachować minimalną wysokość pomieszczeń mieszkalnych - 2.50 m po wykończeniu. Inaczej mogą Ci nie odebrać budynku.
Jak widać oszczędzanie nie zawsze wychodzi na dobre.

Espace
Posty: 72
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Espace » śr 20 paź, 2010

Przy takiej izolacji styropianem nie ma problemów z temperaturą podłogi .Pod panele standartowo daje się piankę z folią przeznaczoną do tego celu i w zupełności wystarczy.W budynkach wielorodzinnych też są wylewane szlichty imna nich bezpośrednio jest układana właściwa wykładzina podłogowa/panele,mozaika,parkiet itp./
Plusem tej płyty jest jej akumulacja cieplna ,czyli ciepło które odbierze w czasie grzania odda podczas przerwy w ogrzewaniu.
Pozdrawiam

Roman

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » śr 20 paź, 2010

Dziękuje bardzo. Temat do przemyślenia.

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » śr 20 paź, 2010

A propo tej ksiazki gdzie można ją kupić? i ile kosztuje?

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » czw 21 paź, 2010

Witam. Mam jeszcze dwa pytania . 1 przy założeniu że słupek z podwaliną łączę za pomoca katowników to jakiego rozmiaru powinienem zastosoawć te katowniki i czy muszą być z przetłoczeniem w środku? / słupek wymiar standardowy 38x140/
2 pytanie : przy obijaniu płyta osb wys. 250cm brakuje jej ok 20 cm czy ten brak uzupełnić takim paskiem u góry konstrukcji czy od dołu , lub czy to zrobić na przemian raz góra raz dół . Czy łączenie płyt trzeba czymś uszczelnić ? Proszę o odpowiedż . Pozdrawiam.

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pt 22 paź, 2010

Witam ponownie. Czy nikt z kolegów nie może mi odpowiedzieć na to pytanie? Jakieś dziwne milczenie .Ale proszę mi wierzyć po prostu podpytuje fachowców być może jest to proste pytanie ale dla mnie nie.

Espace
Posty: 72
Rejestracja: czw 26 lut, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Espace » pt 22 paź, 2010

Mógłbyś włożyć trochę wysiłku w szukanie w serwisie informacji. Wszystko jest tylko trzeba poszukać.
Łączenie elementów konstrukcyjnych tylko przy użyciu gwożdzi masz tutaj - http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe ... dzie&id=13
Pozdrawiam

Roman

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » pt 22 paź, 2010

Tę stronkę widziałem. Zresztą Pan Wojciech też mi powiedział że można łączyć za pomocą katowników , stąd moje pytanie - jakiego zastosować rozmiaru te kątowniki ? Wiem że odrazu sie posypią pytania po co - skoro można na gwożdzie . Ale ja chcę na kątowniki i to tyle.

darek111
Posty: 75
Rejestracja: ndz 10 paź, 2010

Postautor: darek111 » wt 26 paź, 2010

Witam. Z uwagi że na pprzednie pytania sam sobie już odpowiedziałem to mam jeszcze dwa pytania na które liczę że znajdę pomoc wśród Kolegów z Forum. 1 pytanie - jeśli robię tradycyjny fundament i góra jest wymurowana z bloczków betonowych to kotwy muszę zatopić w betonie tym co jest w ziemi i wiercić bloczki i przez nie przetykać pręt czy wystarczy podwalinę przykręcić do bloczków betonowych / .
I - 2 pytanie - podpowiedzcie mi jaką najmniejszą szerokość legarów powinno się dać na strop na ślepej podłodze i belek stropowych nad sufitem./ domek parterowy / docieplenie wełną . Za podpowiedż serdeczne dzięki.
Czy wystarczą legary 15cm szerokie ? i wełna 15 cm ?

Wojciech Nitka
Posty: 3654
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Postautor: Wojciech Nitka » śr 27 paź, 2010

Podwalinę kotwisz w koronie ściany fundamentowej; możesz osadzić kotwy w ostatniej warstwie bloczków betonowych lub też wiercić kotwy po założeniu podwaliny.
Wysokość belek stropowych winien określać projekt.
Wysokość belek stropowych zależy od przyjętych obciążeń, rozpiętości i osiowego rozstawu. Możesz założyć że raczej będą wyższe niż 150 mm. Typowe wymiary to 38 x 185 mm lub 38 x 235 w osiowym rozstawie 400 mm.

Yankovic
Posty: 1
Rejestracja: wt 10 kwie, 2018

Re: montaż podwaliny na fundamencie

Postautor: Yankovic » wt 10 kwie, 2018

Nie moge znaleźć informacji jak jest wymagana długość kotew i wysokość płyty fundamentowej. Plyta jest dość niska i zastanawiam sie czy np kotwa nie przejdzie na wylot przes beton. Jak to jest pozdrawiam

zygi75
Posty: 1
Rejestracja: pt 25 maja, 2018

Re: montaż podwaliny na fundamencie

Postautor: zygi75 » pt 25 maja, 2018

Napisze jak ja to zrobiłem.
Fundament zrobiony z czterech warstw bloczków betonowych . Na bloczkach rozwinąłem folie fundamentową na której ułożyłem podwalinie.Nawierciłem otwory co jeden metr i umocowałem podwaline na pręty gwintowane o długości 50cm srednicy 16. Pręty zakotwiczone na kotwę chemiczną.

Wojciech Nitka
Posty: 3654
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: montaż podwaliny na fundamencie

Postautor: Wojciech Nitka » sob 26 maja, 2018

Yankovic pisze:Nie moge znaleźć informacji jak jest wymagana długość kotew i wysokość płyty fundamentowej. Plyta jest dość niska i zastanawiam sie czy np kotwa nie przejdzie na wylot przes beton. Jak to jest pozdrawiam

Grubość płyty powinien określać projekt - w zależności od warunków gruntowych ...

rider
Posty: 6
Rejestracja: czw 31 maja, 2018

Re: montaż podwaliny na fundamencie

Postautor: rider » wt 12 cze, 2018

Dołączam się do pytania @Yankovic, jaka powinna być długość kotew do mocowania podwaliny?




Wróć do „Wymagania techniczno-montażowe domów szkieletowych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości